Poradnia dietetyczna Komorniki – Reha Time
Porady dietetyczne skierowane są do osób pragnących poprawić swój stan zdrowia poprzez dobroczynny wpływ racjonalnego odżywiania się. Plany żywieniowe są skomponowane i indywidualnie dopasowane do potrzeb i preferencji każdego Pacjenta.
Poradnia DIETETYCZNA zajmuje się:
• nadwagą i otyłością,
• schorzeniami przewodu pokarmowego,
• nadciśnieniem tętniczym,
• niedoczynnością tarczycy,
• podwyższonym poziomem cholesterolu,
• chorobą wieńcową i miażdżycową,
• cukrzycą typu I, II i cukrzyca ciężarnych,
• chorobami nerek,
• chorobami nowotworowymi,
• alergiami i nietolerancjami pokarmowymi,
• osteoporozą,
• celiakia.
Poradnictwo żywieniowe dla:
• dzieci i młodzieży,
• kobiet w ciąży i karmiących,
• osób o zwiększonej aktywności fizycznej,
• osób stosujących wegetariański sposób żywienia,
• osób w wieku podeszłym,
• osób zdrowych, które chcą odżywiać się w sposób racjonalny,
• osób pragnących poprawić swój stan zdrowia i samopoczucia.
Przyjęcia Poradni Dietetycznej
Poniedziałek od godziny 16:00 lub po uzgodnieniu telefonicznym
Informacja i Rejestracja:
Reha-Time, ul. Stawna 7/11 Komorniki lub telefonicznie pod numerami: +48 788 562 261 oraz +48 (61) 663 41 57
Dyplomowany dietetyk
Specjalista żywienia człowieka zdrowego i chorego
Beata Banaszyńska
mgr dietetyki i biologii molekularnej
Jak wygląda wizyta u DIETETYKA?
Podczas pierwszego spotkania za pośrednictwem wywiadu zbierane są informację o czynnikach wpływających na sposób odżywiania i styl życia, a także przeprowadzona jest analiza składu ciała pacjenta.
1. Zaplanowanie odpowiedniej dieto terapii wymaga poznania Państwa nawyków żywieniowych, trybu życia, godzin spożywania posiłków, umiejętności kulinarnych, przebytych i aktualnych chorób, aktualnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, rodzaju przyjmowanych leków, aktualnych wyników badań lekarskich, dotychczasowych doświadczeń dietetycznych, aktywności fizycznej, oczekiwań. Posiadając te informacje, wspólnie z pacjentem analizowany jest dotychczasowy sposób żywienia i zwracana jest uwaga na popełniane błędy żywieniowe. Jednocześnie wskazywane są możliwości modyfikacji, a także objaśniane są zasady racjonalnego odżywiania. Pacjent otrzymuje ogólne założenia dieto terapii.
2. Dokładna analiza składu ciała przeprowadzana jest dzięki zaawansowanej technologii – bioimpedancji elektrycznej. Pełny pomiar komponentów masy ciała dotyczy całego tułowia wraz z poszczególnymi segmentami ciała. Pacjent otrzymuje wynik zawierający następujące dane:
- masa ciała w kg
- % zawartość tkanki tłuszczowej
- % zawartość wody
- masa mięśni kg
- masa kości kg
- BMI – Body Mass Index
- PPM – Podstawowa Przemiana Materii
- wiek metaboliczny
- wskaźnik określający zawartość tłuszczu trzewnego
Zebrane informacje o sposobie odżywiania pacjenta, dane z analizy składu ciała są niezbędne do skomponowania optymalnego programu dietetycznego. Po pierwszej wizycie w ciągu maksymalnie 7 dni roboczych umawiamy się na kolejną wizytę w celu odebrania i omówienia indywidualnie dopasowanego planu żywieniowego. Każdy ułożony jadłospis uwzględnia nawyki żywieniowe Pacjenta, harmonogram dnia i jednocześnie eliminuje produkty, które nie nalezą do ulubionych Pacjenta. Tak skomponowana dieta opracowana dzięki najnowszym programom opartym na bazie danych Instytutu Żywności i Żywienia uwzględnia odpowiednią ilość witamin i składników odżywczych w zależności od wieku, płci, aktywności fizycznej oraz stanu zdrowia. Plan żywieniowy zawiera kaloryczność ściśle związaną z podstawową przemianą materii określoną na pierwszej wizycie. Rozkład i godziny spożywania posiłków dopasowane są do aktywności zawodowej i fizycznej a zaproponowane potrawy są łatwe w przygotowaniu i smaczne.
3. Indywidulanie skomponowany jadłospis na okres 7-miu lub 14-stu dni, wysyłany mailowo po wizycie w gabinecie. Harmonogram wizyt w gabinecie uzależniony jest od indywidualnego planu dietetycznego.